Kasza jako źródło węglowodanów
- 861 Views
- Redaktor korol.com.pl
- 15 stycznia 2020
- Wszystko o diecie i odżywianiu
Wszyscy wiedzą, że jednym z najlepszych źródeł węglowodanów są różnego rodzaju kasze. Na polskich stołach od lat króluje kasza gryczana – niestety bardzo często podawana w towarzystwie tłustych sosów, zaprawianych śmietaną i zagęszczanych mąką pszenną, co znacznie niweluje dobroczynny wpływ kaszy na zdrowie. Wciąż niedoceniania przez Polaków jest niestety bardzo wartościowa kasza bulgur, którą na Bliskim Wschodzie spożywa się już od ponad 4 tysięcy lat. Kasza ta ma bardzo wiele cennych składników. Jest bogata w witaminy z grupy B, które są szczególnie ważne dla osób, które często narażone na są sytuacje stresowe oraz osób skarżących się na bóle głowy. Ponadto, ma ona wysoką zawartość błonnika, który reguluje pracę układu trawiennego, zapobiega zaparciom i wspomaga w walce z nadwagą. Jedząc kaszę bulgur, dostarczamy też sobie sporej dawki magnezu, którego niedobór prowadzi do bolesnych skurczy mięśni i zaburzeń układu nerwowego. Jest to więc kasza, którą bez wątpienia powinny włączyć do swojej diety wszystkie osoby, którym zależy na utrzymaniu zdrowia.

- 6 kwietnia 2022
Dieta Dukana
- 17 marca 2022
Dieta 1000 kalorii
- 15 lutego 2022
Dieta dla sportowca
- 17 stycznia 2022
Dieta Dukana
Dieta 1000 kalorii
Dieta dla sportowca
Cytrusowa dieta
Oliwki cennym uzupełnieniem diety
Zdrowa dieta na całe życie
Specjalistyczna dieta i trening
Dieta wątrobowa