Kasza jako źródło węglowodanów

Wszyscy wiedzą, że jednym z najlepszych źródeł węglowodanów są różnego rodzaju kasze. Na polskich stołach od lat króluje kasza gryczana – niestety bardzo często podawana w towarzystwie tłustych sosów, zaprawianych śmietaną i zagęszczanych mąką pszenną, co znacznie niweluje dobroczynny wpływ kaszy na zdrowie. Wciąż niedoceniania przez Polaków jest niestety bardzo wartościowa kasza bulgur, którą na Bliskim Wschodzie spożywa się już od ponad 4 tysięcy lat. Kasza ta ma bardzo wiele cennych składników. Jest bogata w witaminy z grupy B, które są szczególnie ważne dla osób, które często narażone na są sytuacje stresowe oraz osób skarżących się na bóle głowy. Ponadto, ma ona wysoką zawartość błonnika, który reguluje pracę układu trawiennego, zapobiega zaparciom i wspomaga w walce z nadwagą. Jedząc kaszę bulgur, dostarczamy też sobie sporej dawki magnezu, którego niedobór prowadzi do bolesnych skurczy mięśni i zaburzeń układu nerwowego. Jest to więc kasza, którą bez wątpienia powinny włączyć do swojej diety wszystkie osoby, którym zależy na utrzymaniu zdrowia.

Previous post Zdrowe jedzenie w sklepach
Next post Pieczywo jako wróg zgrabnej sylwetki