Oliwki cennym uzupełnieniem diety

Jak należy jeść aby nie tyć? To pytanie zadaje sobie coraz więcej ludzi. Jednym z elementów właściwej diety, spełniającej te warunki mogą być pochodzące z Hiszpanii oliwki. Zawierają one o 70% mniej tłuszczu niż inne często stosowane przekąski. Dodatkowo są niezmiernie bogate w witaminy z grupy B, C, E oraz A. Kolejnym ich atutem są związki mineralne, w głównej mierze potas, fosfor, wapń, cynk oraz żelazo. Warto także zaznaczyć iż w ich składzie można odnaleźć polifenole oraz dobroczynne tłuszcze, czyli związki o działaniu przeciw rodnikowym a co za tym idzie przeciw starzeniu się. Zawierają także duże ilości kwasu oleinowego, który zapobiega miażdżycy oraz nowotworom. Powodują spadek zachorowań na często spotykaną dziś astmę oraz alergię. Długowieczność ludności zamieszkującej rejon basenu Morza Śródziemnego jest doskonałym potwierdzeniem ich właściwości, ponieważ jest ona jedną z najdłuższych w Europie. Warto więc w swojej diecie, od czasu do czasu zastosować oliwki jako doskonałe jej uzupełnienie.

Previous post Zdrowa dieta na całe życie
Next post Cytrusowa dieta