Oliwki cennym uzupełnieniem diety
- 404 Views
- Redaktor korol.com.pl
- 20 lutego 2019
- Wszystko o diecie i odżywianiu
Jak należy jeść aby nie tyć? To pytanie zadaje sobie coraz więcej ludzi. Jednym z elementów właściwej diety, spełniającej te warunki mogą być pochodzące z Hiszpanii oliwki. Zawierają one o 70% mniej tłuszczu niż inne często stosowane przekąski. Dodatkowo są niezmiernie bogate w witaminy z grupy B, C, E oraz A. Kolejnym ich atutem są związki mineralne, w głównej mierze potas, fosfor, wapń, cynk oraz żelazo. Warto także zaznaczyć iż w ich składzie można odnaleźć polifenole oraz dobroczynne tłuszcze, czyli związki o działaniu przeciw rodnikowym a co za tym idzie przeciw starzeniu się. Zawierają także duże ilości kwasu oleinowego, który zapobiega miażdżycy oraz nowotworom. Powodują spadek zachorowań na często spotykaną dziś astmę oraz alergię. Długowieczność ludności zamieszkującej rejon basenu Morza Śródziemnego jest doskonałym potwierdzeniem ich właściwości, ponieważ jest ona jedną z najdłuższych w Europie. Warto więc w swojej diecie, od czasu do czasu zastosować oliwki jako doskonałe jej uzupełnienie.

- 11 stycznia 2021
Trening obwodowy w domu
- 10 października 2020
Jak się pozbyć fałdek ?
- 7 sierpnia 2020
Białko dlaczego takie ważne ?
- 24 czerwca 2020
Trening obwodowy w domu
Jak się pozbyć fałdek ?
Białko dlaczego takie ważne ?
Dieta CBL
Kiedy rozpocząć trening obwodowy ?
Przysiady a kontuzje
Pieczywo jako wróg zgrabnej sylwetki
Kasza jako źródło węglowodanów