Dieta przy cukrzycy

Coraz większa liczba Polaków cierpi na tę ciężką do zdiagnozowania w początkowych fazach chorobę. Jeśli i my nie chcemy na nią popaść warto już teraz zmienić nawyki żywieniowe. Uchronią one nas przed tą chorobą, a dodatkowo pomogą utrzymać zdrowie i dobrą kondycję. Podstawą tej diety jest dostarczanie w każdym posiłku odpowiedniej ilości węglowodanów, tłuszczów oraz białek. Jest to więc typowy zbilansowany jadłospis. Z naszej diety musimy jednak usunąć bądź znacznie ograniczyć część lubianych przez nas produktów, takich jak tłuste mięsa, ciężkie sosy oraz niektóre warzywa, takie jak ziemniaki czy kukurydza. Dodatkowo warto zapomnieć o spożywaniu dużych ilości owoców, które bogate są w węglowodany proste, które w krótkim czasie znacznie podnoszą poziom cukru we krwi. Starajmy się takiego stanu unikać. Dodatkowo powinniśmy pić jak najwięcej wody, najlepiej mineralnej (która bogata jest we wszystkie niezbędne nam do normalnego funkcjonowania pierwiastki) – około trzech litry płynów na dzień.

Previous post Dieta pudełkowa – hit czy kit?
Next post Zdrowe jedzenie w sklepach