Dieta niskotłuszczowa

Głównym założeniem diety niskotłuszczowej jest fakt iż opiera się ona na spożywaniu pokarmów zdrowych ale jednocześnie ubogich w tłuszcz zwierzęcy. Jak wiadomo, tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, między innymi odpowiadają za wchłanianie się witamin. Nie zalecany jest jednak ich nadmiar, który zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia a także wystąpienia nadwagi oraz otyłości. Wyróżniamy tłuszcze roślinne oraz zwierzęce i to właśnie te drugie są dużo bardziej szkodliwe i w tym rodzaju diety powinny zostać ograniczone. Redukcja tłuszczu oznacza także zmniejszenie poziomu cholesterolu w organizmie. Dieta ta jest głównie dedykowana osobą z nadwagą oraz otyłym. Dieta powinna być zbilansowana oraz urozmaicona, powinna składać się z czterech do pięciu małych posiłków dziennie, powinno się spożywać dużą ilość warzyw oraz owoców, zdecydowane ograniczenie tłuszczów pochodzenia nasyconych ( masło, czerwone mięso, smalec, tłuste sery żółte ) oraz spożywanie ograniczonej ilości węglowodanów.

Previous post Dieta DASH
Next post Ćwiczenia i dieta